Tuesday, April 2, 2013

I ♥ Allah

Alhamdulillah....masih diberi nikmat...
Sedikit pengisian yang ana dpt dari radio IKIM sebentar td sewaktu drive kereta..

Ustazah Fatimah Syarha menyatakan bahawa kita mempunyai 3 jenis cinta:
1. CINTA ALLAH
* Cinta paling agung & utama kerana melatakkan Allah lbh dari segalanya

2. CINTA KERANA ALLAH
*Cinta kepada sesuatu perkara or benda yang membawa kebaikan & pahala

3. CINTA BERSAMA ALLAH
*Cinta yang menyamakan Allah dengan semua sekeliling kita (nauzubillah). Allah berfirman dalam surah At-Taubah ayat 24:

Katakanlah, " Jika bapak-bapakmu, anak-anakmu, saudara-saudaramu, isteri-isterimu, keluargamu, harta kekayaan yang kamu usahakan, perdagangan yang kamu khuatiri kerugiannya, dan rumah-rumah tempat tinggal yang kamu sukai, lebih kamu cintai daripada Allah & rasulNya serta berjihad di jalanNya, maka tunggulah sampai Allah memberikan keputusanNya/" Dan Allah tidak memberi petunjuk kepada orang-orang fasik


Selain daripada itu, Ustazah Fatimah Syarha juga ada menyatakan bahawa cinta mempunyai 3 peringkat:

1. CINTA AGUNG
- mencintai Allah, Rasul & perjuangan

2. CINTA PERTENGAHAN
- mencintai ibu bapa, harta benda & pelbagai kerana Allah

3. CINTA HINA
- mencintai segala perkara di dalam CINTA PERTENGAHAN lebih dari CINTA AGUNG








Allah Ya Wadud..
Allah Ya Rahim..
Sungguh apabila MENCINTAIMU...pasti Engkau membalas CINTA hambaMu..

"Ya Allah, Engkau letakkan dalam hati-hati kami ini CINTA KEPADAMU lebih dari segalanya..amin ♥"

KOME POWER!!!
 ~mardhatillah ♥ ~

My Great Web page

Bukan Mudah Untuk Kuat

Hakikat, dahulu kita sentiasa menyatakan bahawa "Ya Aku Kuat"
Tp hakikatnye aku sedar yang kekuatan itu dtg dari Allah..

Allah betul-betul menguji kekuatan yg kita sentiasa nyatakan..
Allah..Allah..

Benarlah kekuatan itu dtg dariMu..
Apabila Engkau mendatangkan ujian...
Pasti kita akan terduduk..
Pasti kita akan menangis..
Pasti kita akan berduka..
Pasti kita akan perlbagai rasa yg timbul..

Sungguh...
Allah memberikan ujian itu selayak buat hambaNya..
Allah memberikan ujian itu kerana rindu akan suara hambaNya merintih...
Allah memberikan ujian itu untuk kita bermuhasabah..
Allah memberikan ujian itu untuk kita belajar sesuatu..

Kadang-kadang kita jenis yg degil untuk menerima nasihat insan di sekeliling..
Maka dengan cara inilah Allah ingin mengajar & menasihati kita..

Allah..tinggiNya cintaMu buat hambaMu...
Allah ya Wadud..
Apakah kalian telah meletakkan CINTA ALLAH yg paling UTAMA??
Usah menyatakan dengan LIDAH shj tetapi perlu di PRAKTIKALKAN di dalam hari..

Harus diingatkan segala sifat itu dtg dari Allah...
Maka mohonlah dengan Allah agar dipinjamkan & tidak ditarik nikmat sifat-sifat mahmudah..

Semoga kita semua menjadi yg SOLEH & SOLEHAH..amin



KOME POWER!!!
~mardhatillah ♥ ~

My Great Web page

Friday, March 22, 2013

Kematian itu PASTI

Allahurabbi...teringat SMS seorg shbt ana..


"Ana dah bertunang & akan berkahwin dengan kemation...
Masa akad semakin hampir dengan bertambahnya umur..
Seterusnya akan melalui malam pertama & hari-hari seterusnya di alam kubur"

Allah...Allah..muhasabah bersama di hari Penghulu bagi segala Hari...

Beliau juga pernah menyatakan..

"Jangan takut dengan mati, kerana orang yang takut mati adalah org yg CINTAKAN DUNIA, doa agar diterima segala amalan oleh Allah"

 
Ye..betul....ana sgt setuju...hakikatnye...tanpa REDHA & IZIN ALLAH, kita tidak akan dpt memasukki SYURGANYA..

Allah....Allah...smg Allah menerima segala amalan kita & meredhai kita...amin


KOME POWER!!!
~mardhatillah ♥ ~

My Great Web page

Thursday, March 21, 2013

7 Steps to Great Relationship

Alhamdulillah, hari ini membelek-belek email-email lama..
Alhamdulillah, terjumpa satu email yg menarik untuk dishare bersama kalian semua (tp in English ye la ye..heheh ^__^v)

Email ini menceritakan 7 cara untuk perhubungan yang baik dengan insan-insan sekeliling

Bila kome baca, yup..memang bagus & teringat kita bukan sahaja menjaga hubungan dengan Allah tetapi kita juga kena menjaga hubungan sesama manusia (Allah diutamakan juga coz kena ikut syariat ^__^)


7 STEPS TO GREAT RELATIONSHIPS:
1. Respect people
♥ Always talk to people with respect, speaking to them like you want to be spoken to.
♥ Be kind in your words & action.
♥ Think before you speak, because once words leave your mouth, they can't ever be taken back.
♥ Your words may be forgiven, but they will never forgotten.
♥ When you speak harshly to someone, you put a small crack in that relationship.
Too many small cracks and the relationship will crumble.

2. Be Loyal and Trustworthy
♥ Be the kind of person that can always be counted on to do the right thing.
♥ Never do anything to betray that trust.
♥ Always be honest, and always temper your honesty with kindness.
♥ Let them know that they can always lean on you, and even their deepest secrets are safe.
♥ If you don't have trust in a relationship, you don't have anything to build on.

"A friend is one who walks in when others walk out" ~~ Walter Winchell

3. Put Others First – Be a Friend
♥ I know it's not easy, but you need to put the needs of others first.
♥ By that very act you show how much you care, and how important that relationship is to you.
♥ When you enter a relationship with a heart that puts others first, you are blessed by the fruits that are grown from such an act.
♥ By showing a genuine interest in others, you show yourself a friend, and gain loyal, lifelong friends to yourself.

As Dale Carnegie said, "You can make more friends in two months by becoming interested in other people than you can in two years by trying to get other people interested in you.

"The only reward of virtue is virtue; the only way to have a friend is to be one." ~~ Ralph Waldo Emerson

4. Don't Try and Be Someone You're not
♥ Always strive to be your best self, but never try and be someone you're not.
♥ Relationships built upon lies and distortions will never stand.
♥ Real friends are honest and upfront with each other.
♥ If you want to have a real friend, then be a real friend.
♥ Part of being a real friend is being yourself.
♥ If you want to impress someone, impress them with your kindness and friendship.

5. Don't Take People For Granted
♥ I think this act probably causes more hurt, resentment, or weakening of friendships than any other.
♥ We go from enjoying someone's company, really appreciating all the things they do for us, and thinking about how great they are for the things they do.
♥ Then, let a little time go by, and we stop acknowledging the good things about them.
♥ We come to expect certain things that we considered special at one time.
♥ Don't do it, it's a relationship breaker.
♥ No one wants to be taken for granted.

6. Be Forgiving
♥ What if the one being taken for granted is you? It hurts to feel like you're not appreciated.
♥ If we aren't vigilant in caring for our relationships, these things can easily happen.
♥ That's why it is important for us to look at others like Allah looks at us, with compassion and forgiveness.

Be sure to talk to the person taking you for granted. Don't let it build inside until the relationship is destroyed and irreparable. If they're a true friend they should apologize and be willing to change that.

Another trick to great relationships is good communications, and not holding grudges. Be forgiving as Allah is forgiving.

7. Be Positive and Encouraging
♥ I love being around people who are positive and encouraging.
♥ It brings out the best in me and causes me to want to be positive and encourage to others.
♥ Can you think of a better emotional boost than to help put a smile on someone's face?

Dwelling on and being discouraged over problems will do nothing to make them better. We need to acknowledge the problem, tell that problem it's not going to define us, and then get to working finding a solution.

When someone you care about is down and hurting, you getting depressed with them will do nothing to help. What you need to do is show them compassion, be empathetic, and let them know you're there for them.

Then you need to lift them up. Help them to see some of the wonderful things about themselves and their life. Sometimes people just need to be reminded that they're special, and we believe in them even when they quit believing in themselves.


KOME POWER!!!
~mardhatillah ♥ ~

My Great Web page

Wednesday, March 20, 2013

Apabila disoal semula =_=

Alhamdulillah...
Kami berjaya mengadakan HALAQAH bersama Akhi Mat Rodi (Zauj Kak Yuzu aka Murabbi NISA')..

Pada dasar HALAQAH itu hanya untuk NISA' Shah Alam sahaja tetapi kali ini dibawakan kelainan konsep iaitu menggabungkan sekali HALAQAH NISA' & PEMUDA... (tp mcm biasa la ye, muslimat for sure memenuhi ruangnya..hehe) Ok,

pada malam tersebut...kami dimaklumkan bahawa kami akan MEMBEDAH buku "RICH DAD & POOR DAD" by Robert Kiyosaki...
Waktu tahu tajuk tu...wah, sgt2 menarik coz memang dah lama nak tahu apa yg best sgt buku nie..
Coz ramai shbt2 suh baca buku nie & puji buku nie..hehe

Alhamdulillah, berjaya untuk berada di majlis ilmu tersebut..
Tapi eden sampai lewat coz time tu p ambil shbt sat kat rumah die..
Masuklah ke dewan itu dengan muka tersengih..heheh..

Alhamdulillah x mula lagi pengisian...
Seperti biasa, kehadiranku pasti akan mengecohkan keadaan dewan...heheh (peramah lah katakan~tibe2 rasa nak muntah)
Eden pun p la salam dgn semua shbt2, ada yg shbt dah lama x jumpe...
Rindu & memberikan semangat bila bersalaman & berpelukan dgn mereka..sgt seronok ^__^v Ok2,

pengisian nak mula dah bila Akhi Mat Rodi dah bg hint "ehem..ehem, rasa bleh mula dah majlis nie kan??"...heheh
Eden pun tersengih melihat beliau..
then eden pun kalut mencari tempat duduk...

Alhamdulillah..selesai sahaja dpt tempat duduk...
Kami mulakan pengisian kami dgn Umul Kitab Al-Fatihah...
Then Akhi Mat Rodi plak mempromote buku "RICH DAD & POOR DAD" sblm kami nak bedah..heheh
Eden pun excited la..
Excited angkat tangan nak tgk buku..heheh..
Terus beli coz dapat la murah kurang RM2 dari harga biasa..
Selesai urusan jualan buku x sampai 5 minit tu, Kami pun mula membelek-belek buku tersebut...

Ingtkan terus nak bedah..
tiba2 kami kena BOM dgn Akhi Mat Rodi yang bertanyakan soalan Apakah Ciri-Ciri Gerakan Isalm yang Syumul??


Ah sudah...sentap jap..heheh..
Diriku pun cuba memikirkan...apa ye??...mcm pernah dengar..
Then Akhi Mat Rodi tembak kami lagi, Mcm mane nak jadi ahli Gerakan Islam nie klu benda nie x tahu..??
Ambik sebijik...
Satu dewan senyap...kami sepi sambil memikirkan..
X kan dalam Usrah x de dibincangkan benda nie??
Eden tersentap & terus tercakap kuat..."Eh, ada...Kak Yuzu pernah ckp benda nie tp....heheh (dengan sengihnya pandang Kak Yuzu) x ingt...huhuh (malu dibuatnye dgn Kak Yuzu...mesti Kak Yuzu sedih) tp mcm biasa Kak Yuzu senyum kat kome...heheh

Dah lama sgt bg masa untuk jawab,
Akhi Mat Rodi pun bglah jawapan buat kami..

CIRI-CIRI GERAKAN ISLAM YANG SYUMUL (8 ciri)
1. Dakwah Salafiyyah
~Amar Makruf Nahi Mungkar

2. Tarikat Sunnah
~Menetapkan pada diri untuk melakukan Sunnah Rasulullah S.A.W

3. Hakikat Sufi
~Kebersihan jiwa, kesucian hati, berterusan dalam beramal, tidak terpengaruh dengan mahluk & cinta kerana Allah

4. Institusi Politik
~Pengislahan kerajaan & hubungan diplomatik antara umat Islam dengan umat lain & mendidik rakyat dengan kemuliaan

5. Kumpulan Riadhah
~Memberi perhatian dalam bentuk persatuan riadhah untuk tubuh badan

6. Perikatan Ilmiah
~Islam mewajibkan setiap muslimin & muslimat agar menuntut ilmu utk mendidik tubuh badan, akal & roh

7. Syarikat Ekonomi
~Islam mengambil berat terhadap pentadbiran harta benda & cara-cara memperolehkannya

8. Fikrah Kemasyarakatan
~Memberi perhatian kepada merawat masyarakat & mencari jalan untuk menyembuh penyakit ummat


Dah abis penjelasan mengenai 8 ciri-ciri nie..baru la kami bedah buku...
Terasa segan sungguh coz time usrah je ingat..abis usrah, semua jadi entah kemana..

Allahurabbi...muhasabah buat diri ini...

Apa2 pun, moga2 sedikit coretan ini menjadi reminder buat yg lain..insyaAllah..
Hanya ini yang mampu kucoret, sebab td..membuka semula buku Risalah Ta'alim..
Alhamdulillah...smg Allah jadikan kita org yg FAQIH...amin

KOME POWER!!!
~mardhatillah ♥ ~
My Great Web page

Tuesday, March 19, 2013

♥ I’m proud to be muslimah ♥


Assalamualaikum sahabat2, teman2, kawan2 & seluruhnya

Muslimah itu,
Terkadang gelak kuat tak henti-henti,
Terkadang juga minum berdiri,
Terkadang sebelum tidur terlupa baca doa dan ayat Kursi,
Terkadang pakai stoking mula dari kaki kiri,
Terkadang aci redah sarung kasut orang lain tanpa di sedari.

Muslimah itu,
Terkadang gembira sampai terlompat terkinja sambil senyum tayang gigi,
Terkadang air matanya menitis laju tak terperi,
Terkadang rasa lemah sampai tak mampu nak bangun-bangun lagi,
Terkadang rasa marah menguasai diri,
Sampai rasa nak lempang orang tu laju-laju without mercy.

Muslimah itu,
Adalah manusia biasa,
Yang tak lari dari segala bagai perasaan sebagai manusia,
Yang tak lari dari segala macam ujian dan pancaroba,
Yang tak lari dari perasaan lemah dan tak bermaya,
Yang tak lari dari buat khilaf salah dan dosa
Kerana apa?
Kerana dia juga manusia biasa.

Apa-apa pun,
Yang pastinya,
Muslimah itu,
Sentiasa bangkit bila terjatuh,
Sentiasa cuba gembirakan orang lain walau hatinya sendiri remuk,
Sentiasa cuba untuk improve diri,
Dari semasa ke semasa tanpa henti,
Walau terkadang dia tersungkur,
Itu bukan kerana dia lemah,
Tapi itu kerana dia cuba ambil masa untuk bangkit semula,
Jadi kuat dari sebelumnya,
Kerana dia berusaha,
Untuk menjadi bidadari dunia,
Dan juga di akhirat sana.


♥ I’m proud to be muslimah ♥


KOME POWER!!!
~mardhatillah ♥ ~

My Great Web page

Monday, March 18, 2013

Pencarian Mardhatillah

Allahurabbi..Allahurabbi..
Baru ku sedar kenapa Allah sentiasa membiarkan CINTAku pd manusia bertepuk sebelah tangan..
Sebab Allah ingin menjagaku...
Sebab Allah tahu aku tidak mampu untuk mengurusnya

Ya, diriku sangat mengakui hakikat itu..
Terasa sangat pedih sepedihnya...
Dalam kita meletakkan harapan terhadap insan..
Kita bermain dengan perasaan..
Dan perasaan itu umpama sembilu yg apabila kita tidak mengurusnya dengan baik..ia pasti akan melukainya..

Allahurabbi...
Diri ini terlalu lemah...
Diri ini terlalu hina...
Mencari kekuatan utk mendapat REDHAMU..

Allahurabbi..
Aku memohon petunjuk dariMu..
Berikanlah petunjuk yang sebaik-baiknya buatku agar aku tidak melukai hati sesiapa..


Permulaan istikharah bermula..
Permulaan musyawarah juga bermula..
Baru kusedar...
Ia bukan suatu perkara yang main-main..
Tetapi ia melibatkan seluruh kehidupan kita..

Allahurabbi..
Pelbagai perkara yg kita akan pikirkan..
Andanya jawapan Istikharah berbeza seperti kemahuanku..
Apakah mampu utk aku menerimanya?? Allahurabbi...

Teringat kembali pembacaanku mengenai Istikharah di blog http://www.hafizfirdaus.com/ebook/Solat%20sunat/15.htm ada menyatakan:

Hendaklah bagi seseorang yang mengerjakan solat Istikharah itu melapangkan dadanya dari apa jua kehendak peribadi yang berlandaskan hawa nafsu. Seharusnya dia menyerahkan perkara tersebut bulat-bulat kepada ilmu Allah Subhanahu wa Ta’ala. Harus juga kita sedari bahawa adakala apa yang dipilih oleh Allah Subhanahu wa Ta’ala untuk kita itu tidak selari dengan keinginan hawa nafsu atau pada tanggapan kita ianya adalah sesuatu yang tidak bersesuaian bagi diri kita. Namun demikian sewajarnya bagi kita untuk pasrah menerima keputusan Allah Subhanahu wa Ta’ala tersebut. Firman-Nya:

 وَعَسَىٰ أَنْ تَكْرَهُوا شَيْئًا وَهُوَ خَيْرٌ لَكُمْ وَعَسَىٰ أَنْ تُحِبُّوا شَيْئًا وَهُوَ شَرٌّ لَكُمْ وَاللَّهُ يَعْلَمُ وَأَنْتُمْ لَا تَعْلَمُونَ 

Maksudnya:
…dan boleh jadi kamu benci kepada sesuatu padahal ia baik bagi kamu, dan boleh jadi kamu suka kepada sesuatu padahal ia buruk bagi kamu. Dan (ingatlah), Allah jualah Yang mengetahui (semuanya itu), sedang kamu tidak mengetahuinya. – al-Baqarah (2) : 216


Allahurabbi..
Aku mengerti...
Engkau pasti memberikan daku yg terbaik kerna Engkau yang menjadikan daku..
Aku redha atas apa yg bakal berlaku..

Teguhkan hati kami bagi menempuhnya..
Lindungilah hati kami dari kekcewaan..
Lindungilah kami dar futur di jalan dakwahMu...
Sesungguhnya kami hanya mempunyai 1 matlamat iaitu MENCARI REDHAMU..

KOME POWER!!!
~mardhatillah ♥ ~

My Great Web page

Monday, November 19, 2012

Kelam Kelibut

Assalammualaikum...
alhamdulillah!!!!!...alhamdulillah!!!!....alhamdulillah!!!!

Sebentar lg akan bertolak ke Rawang & Melaka atas urusan kerja...
Walaupun pd hakikatnye shbtku silap maklum tarikh...
Tapi sbb dah berjanji...maka diriku terpaksa merelakan jua untuk pergi..

Kalut eden nak menyiapkan segala kerja..
Coz 3 hari akan meninggalkan Shah Alam...

Beria dah td plan benda lain...
Nak wat keje itu & ini..
Then dpt msj & call shbt tntg program tu pd PAGI ini...
Waaaaaaahhhhh....what the point???...huhuhu...
Abis eden...heheh..

Apa lg...
Kelam kelibut la kemas beg...
Kelam kelibut print note...
Kelam kelibut siapkan kerja yg perlu disiapkan...
Dengan keadaan yg tidak berapa sihat...
Ana gagahkan jua...

Alhamdulillah...note dah siap print..
Dah le byk tul yg ana print..hohoh...
Ntah sempat ke x bacanye...huhu
X pe2..walaupun ana tahu yg ana x rajin sgt baca..
Tp ana bwk jugak...coz ana yg kena paksakan diri untuk menjadi begitu...

Firman Allah bermaksud:  

Sesungguhnya Allah tidak merubah keadaan sesuatu kaum sehingga mereka merubah keadaan yang ada pada diri mereka sendiri. 

(Surah Ar-Ra’d: 11)


  **********************************

Hakikatnye kita ada KELEBIHAN & KELEMAHAN,
Jika ada KEBAIKAN, maka KEKALKAN...
Jika ada KELEMAHAN, maka PERBAIKINYA...
Hidup kita kena sentiasa BERUBAH ke arah yg LBH BAIK sehingga kita SYAHID...amin

KOME POWER!!! 
~mardhatillah ♥ ~



Friday, November 16, 2012

RIYA'

Alhamdulillah...hari ini, ana nak share msj yg ana dpt dr shbt ana:

Orang riyak itu memiliki 4 tanda:

1. Malas ketika bersendirian
2. Bersemangat ketika berada di tengah manusia ramai
3. Bertambah amalannya jika dipuji
4. Berkurang amalannya jika tidak mendapat pujian

~Saidina Ali~



p/s:
Muhasabah bersama sblm kalian menutup tirai mata...
adakah kalian & diri sy mempunyai tanda-tanda ini???
Jika ye...maka cepat2 la kita beristhigfar, moga2 Allah menjauhkan sifat ini...amin ^___^v



KOME POWER!!! 
~mardhatillah ♥ ~

Monday, October 29, 2012

Sesak, Rancang & Doa


Assalammualaikum sahabat-sahabat semua...

Alhamdulillah...smlm telah sampai ke Shah Alam tepat jam 6 petang..
Tak pernah berlaku dalam hidupku dari Pahang ke Shah Alam jika sebelum nie 3 jam jadi 7 jam...(hohoh..cram kaki koi wehh)

Alhamdulillah...mula bernafas dengan laju kerana apabila terasa AMANAH yg digalaskan sebelum balik ke kg ini digalaskan semula...

Nak tunjukkan yg sewaktu pulang ke kampung, memang terus lupakan segala KERJA & AMANAH...huhuh

Sesak dada sewaktu perjalanan pulang kerana OTAK ini LIGAT memikirkan segala kerja yang telah tertunggak selama 5 hari..
 
Semua jadi kelam & kabut...jadi tidak tahu yang mane satu perlu didahulukan kerana terasa semuanya penting..
 ********************************************************
Diriku cuba listkan TAKLIFAN untuk melihat satu persatu kerja yang perlu dilakukan:

1. Pelajar MASTER IT (Sem 2)
  •     Assignment:
    • Term Paper SYS706
    • Workshop SYS706
    • Term Paper SYS711
    • Assignment SYS711
2. PT SUK Selangor
  • Bantuan Sekolah Agama Rakyat (SAR) dalam Negeri Selangor
3. NISA' Shah Alam
  • Barang-barang NISA' yg tidak dikemaskini
  • Setup program NISA' Bowling (mencari tempat main bowling & pengisian)
4. SAHABAT
  • Bantu sahabat yang dalam kesusahan yang memerlukan pertolongan.
  • Memenuhi undangan walimah sahabat-sahabat
5. HAMBA ALLAH
  • Ibadah harus diperkemaskan:
    • Solat sunat rawatib every solat
    • Solat sunat dhuha
    • Baca Al-Mathurat
    • Baca Al-Waqiah
    • Solat suna isthikarah
    • Baca Al-Mulk
    • Qiam
    • Puasa sunat Isnin & Khamis
 ********************************************************
 Subahanallah...
aku harus KUAT & LAJU
tidak boleh BERSENANG LENANG
tidak boleh BERPUTUS ASA
mengisi masa dengan SEBAIKNYA

Ya Allah, aku tahu sesungguhnya ini yang terbaik buat hambaMu ini...aku memohon kekuatanMu & kesabaranMu untuk aku dapat laksanakan semua AMANAH ini..
Ya Allah, sesungguhnya Engkau yang mampu permudahkan segala urusan yang Engkau mahu mudahkan..maka permudahkan urusan ku..
Ya Allah, aku memohon ketenanganMu untuk menghadapi segala ujian yang diberikan...sesungguhnya Engkau tidak membebankan hambaMu dengan beban yang tidak mampu ditampung oleh hambaMu...
AMIN ♥

KOME POWER!!!
~mardhatillah ♥ ~