Wednesday, March 20, 2013

Apabila disoal semula =_=

Alhamdulillah...
Kami berjaya mengadakan HALAQAH bersama Akhi Mat Rodi (Zauj Kak Yuzu aka Murabbi NISA')..

Pada dasar HALAQAH itu hanya untuk NISA' Shah Alam sahaja tetapi kali ini dibawakan kelainan konsep iaitu menggabungkan sekali HALAQAH NISA' & PEMUDA... (tp mcm biasa la ye, muslimat for sure memenuhi ruangnya..hehe) Ok,

pada malam tersebut...kami dimaklumkan bahawa kami akan MEMBEDAH buku "RICH DAD & POOR DAD" by Robert Kiyosaki...
Waktu tahu tajuk tu...wah, sgt2 menarik coz memang dah lama nak tahu apa yg best sgt buku nie..
Coz ramai shbt2 suh baca buku nie & puji buku nie..hehe

Alhamdulillah, berjaya untuk berada di majlis ilmu tersebut..
Tapi eden sampai lewat coz time tu p ambil shbt sat kat rumah die..
Masuklah ke dewan itu dengan muka tersengih..heheh..

Alhamdulillah x mula lagi pengisian...
Seperti biasa, kehadiranku pasti akan mengecohkan keadaan dewan...heheh (peramah lah katakan~tibe2 rasa nak muntah)
Eden pun p la salam dgn semua shbt2, ada yg shbt dah lama x jumpe...
Rindu & memberikan semangat bila bersalaman & berpelukan dgn mereka..sgt seronok ^__^v Ok2,

pengisian nak mula dah bila Akhi Mat Rodi dah bg hint "ehem..ehem, rasa bleh mula dah majlis nie kan??"...heheh
Eden pun tersengih melihat beliau..
then eden pun kalut mencari tempat duduk...

Alhamdulillah..selesai sahaja dpt tempat duduk...
Kami mulakan pengisian kami dgn Umul Kitab Al-Fatihah...
Then Akhi Mat Rodi plak mempromote buku "RICH DAD & POOR DAD" sblm kami nak bedah..heheh
Eden pun excited la..
Excited angkat tangan nak tgk buku..heheh..
Terus beli coz dapat la murah kurang RM2 dari harga biasa..
Selesai urusan jualan buku x sampai 5 minit tu, Kami pun mula membelek-belek buku tersebut...

Ingtkan terus nak bedah..
tiba2 kami kena BOM dgn Akhi Mat Rodi yang bertanyakan soalan Apakah Ciri-Ciri Gerakan Isalm yang Syumul??


Ah sudah...sentap jap..heheh..
Diriku pun cuba memikirkan...apa ye??...mcm pernah dengar..
Then Akhi Mat Rodi tembak kami lagi, Mcm mane nak jadi ahli Gerakan Islam nie klu benda nie x tahu..??
Ambik sebijik...
Satu dewan senyap...kami sepi sambil memikirkan..
X kan dalam Usrah x de dibincangkan benda nie??
Eden tersentap & terus tercakap kuat..."Eh, ada...Kak Yuzu pernah ckp benda nie tp....heheh (dengan sengihnya pandang Kak Yuzu) x ingt...huhuh (malu dibuatnye dgn Kak Yuzu...mesti Kak Yuzu sedih) tp mcm biasa Kak Yuzu senyum kat kome...heheh

Dah lama sgt bg masa untuk jawab,
Akhi Mat Rodi pun bglah jawapan buat kami..

CIRI-CIRI GERAKAN ISLAM YANG SYUMUL (8 ciri)
1. Dakwah Salafiyyah
~Amar Makruf Nahi Mungkar

2. Tarikat Sunnah
~Menetapkan pada diri untuk melakukan Sunnah Rasulullah S.A.W

3. Hakikat Sufi
~Kebersihan jiwa, kesucian hati, berterusan dalam beramal, tidak terpengaruh dengan mahluk & cinta kerana Allah

4. Institusi Politik
~Pengislahan kerajaan & hubungan diplomatik antara umat Islam dengan umat lain & mendidik rakyat dengan kemuliaan

5. Kumpulan Riadhah
~Memberi perhatian dalam bentuk persatuan riadhah untuk tubuh badan

6. Perikatan Ilmiah
~Islam mewajibkan setiap muslimin & muslimat agar menuntut ilmu utk mendidik tubuh badan, akal & roh

7. Syarikat Ekonomi
~Islam mengambil berat terhadap pentadbiran harta benda & cara-cara memperolehkannya

8. Fikrah Kemasyarakatan
~Memberi perhatian kepada merawat masyarakat & mencari jalan untuk menyembuh penyakit ummat


Dah abis penjelasan mengenai 8 ciri-ciri nie..baru la kami bedah buku...
Terasa segan sungguh coz time usrah je ingat..abis usrah, semua jadi entah kemana..

Allahurabbi...muhasabah buat diri ini...

Apa2 pun, moga2 sedikit coretan ini menjadi reminder buat yg lain..insyaAllah..
Hanya ini yang mampu kucoret, sebab td..membuka semula buku Risalah Ta'alim..
Alhamdulillah...smg Allah jadikan kita org yg FAQIH...amin

KOME POWER!!!
~mardhatillah ♥ ~
My Great Web page

2 comments:

PencintaALLAH... cuma hamba biasa.. said...

syukran share, ani pun lupa dah..... share lagi yerrr ^^, thanks komerrrrr..

mujahidah_fillah said...

syukran akak...wlupun xdpt join halaqah,still dapat pengisian jugak...alhamdulillah...'bdk2' RS memang mantop n bgus..xlokek dgn ilmu n perkongsian ;)