Saturday, June 27, 2009

ANA CONFIUS!!!!!!!!!!!!.....ANA KELIRU!!!!!!!..... YANG MANAKAH PILIHANKU....YANG MANAKAH TERBAIK UNTUKKU....

Salam...ari nie nak tanyer pendpt shbt2 semua....

ana sebenarnyer celaru pikirkan nak ambik ape subjek tuk third language ni....huhuhhuh...

ada shbt yg suggest ambik ARABIC...bahasa al-quran...bagus....tp ana fobia coz time skolah dulu..ana x pernah lulus pun every test or exam...cume rezki ana jer..tiap2 kali EXAM PMR & SPM..ana dpt lulus...

ada plak yg kata..ambik yg minat....ana sebenarnyer minat JAPANESE....tp...

ana memikirkan...ana seharusnye menguasai BAHASA ARAB...tu memudahkan ana berdakwah...

tolong la shbt2 ku semua...berikan lah pndgn antum semua...huhuhuh....

ana betul2 keliru...klu nak ikutkan...3 bahasa yg menjadi keutamaan tuk bekerja

1~mandarin
2~japanese
3~perancis...(org kata senang ckit coz bahasa die masih gune ABC)

bagaimanakah ana nak wat pilihan nie...ana akan cuber tuk solat istikharah dulu..moga2 Allah berikan petunjuk...

Moga2 Allah permudahkan urusan ana....minta sgt antum semua doakan ana yer tenang n wat pilihan yg betul....

Wasalam :)



~mardhatillah~

4 comments:

aya harith said...

salam, kak
Allah ade ckp dlm quran, kadang2 satu mende yang kite tak suke tu adalah baik untk kite, n kdg2 satu mende yg kite suke tu adlh tak baik untk kite..

selamat buat pilihan~

=)

anasolehah_7 said...

Salam ukhti atiqah,

Ok ini sedikit pandangan dari akk memandangkan dekat sekolah dulu, ada 3 kelas bahasa (Bahasa Arab, Jepun dan Perancis)

Akak pilih Bahasa arab, mmg asalnya sulit tetapi setelah menguasainya alhamdulillah. Cuma kena buang sikit mind setting yang kata susah.

Dibandingkan bahasa Jepun dan Perancis, Bahasa Jepun lebih mudah (ini kawan2 yang kata).

Kalau Mandarin pula, disebabkan mak dan ramai suku sakat sepupu yang amek mandarin, sekurang-kurangnya kita kena ada basic, sebab mandarin dari segi tatabahasa dan komunikasi agak sulit. Walaupun bunyinya sama tetapi intonasi berbeza, maka maksud akan berbeza. Walaupun ditambah hanya satu noktah pada perkataan, maka maksud akan berubah.

Sikit lagi, dilihat dari semua bahasa, Atiqah pilihlah yang paling banyak manfaatnya buat diri, agama dan masa depan. Bahasa mana yang akan mempengaruhi peluang pekerjaan tiqa, bahasa mana yang paling banyak dikomunikasikan antara pekerja dan pelanggan. Paling penting, Istikharah krn petunjuk dari Dia adalah yang terbaik..Wallahualam:)

Anonymous said...

semua baik...kita fikir ia suatu fardhu kifayah.....amik la yang dirasakan...fardhu kifayah???jika kita amik...orang lain akan terlepas dari amik..insya Allah ..Allah akan memberi petunjuk..

ibnyaacob said...

beristikarahlah,kerana ianya sunnah arrasul..