Monday, June 8, 2009

PENJELASAN!!!!

"Hello,assalammualaikum...ummi,ummi marah ker???"

"Hmm..bukan marah...tp along tu x terangkan betul2 yg along g blajar...time umi n abah tanya pun x mau ckp...ena tanya pun x ckp..sape x marah.."

"Kan along ada bgtau yg along ada ambik kursus"

"Ye la tp x perjelaskan dgn terang pd ummi n abah"

"Hmm...ye2 ummi, along phm...along minta mf ye ummi...along ingat along dah bgtau pd ummi dulu..."

"Hmm..x der pe2 la...len kali nak kemana or wat something bgtau..nie x, suke wat keje syp2 mcm tu"

"Baiklah ummi, along minta mf ye...kim slm pd abah n adik2 yg len...assalammualaikum"


Dari dialog diatas...ia ada tersirat maksud..

1 ~ Klu kita nak wat keje or pergi mana2 bgtau parents kita...kita rasa x mau bebankan mereka..tp klu kita x bgtau mereka, lg mereka risau

2 ~ Parents marah bukan sebabnye die x syg kita...tp sebab syglah mereka marah kita...so..take positive apa shj yg mereka mrh..pasti ada sbb..

3 ~ Klu kita perjelasankan sesuatu perkara itu dgn jelas..insyaAllah parents akan beri kepercayaan pd diri kita dgn sepenuhnya...x kisah la nak keluar ke program ke or apa...perjelaskan dgn elok pd parents insyaAllah parents bleh terima..

4 ~ Dekatkan diri kita dengan mereka...contoh: selalu telefon n bertanyakan khabar...walaupun parents wat x tahu jer..sbnrnye mereka risau n rindu kan kita...coz bg mereka kita nie masih seperti bayi mereka

Hmm...harap2 catatan ini dpt membantu mane2 shbt...n ia juga buat renungan kepada diri empunya blog...muhasabahkan diri..ok..

Wasalam :)

~mardhatillah~

1 comment:

Dr.azira said...

salam.. best la cerita ni.. terharu pun ade