Tuesday, October 26, 2010

15 Ciri Wanita Syurga

Salam....tertarik membaca post dlm iluvislam mengenai 15 ciri wanita syurga....tertanye juga pd diri nie....tergolongkah ana dlm ciri2 tu???...memenuhikan ciri2 itu dgn diri ana nie???...hmm...ana nak ajak la skali shbt2 muhasabah jugak...adakah kita memenuhi ciri2 di bawah ini...ayuh sama2 kita muhasabah & hayati ciri2 nie...moga2 dgn ini dpt la kita menanam & bersama berusaha untuk memenuhi ciri2 ini...insyaAllah....1. Bertakwa.

2. Beriman kepada Allah, malaikat-malaikat-Nya, kitab-kitab-Nya, rasul-rasul-Nya, hari kiamat, dan beriman kepada takdir yang baik mahupun yang buruk.

3. Bersaksi bahawa tiada yang berhak disembah kecuali Allah, bersaksi bahawa Muhammad adalah hamba dan Rasul-Nya, mendirikan solat, menunaikan zakat, berpuasa bulan Ramadan, dan menunaikan haji bagi yang mampu.

4. Ihsan, iaitu beribadah kepada Allah seakan-akan melihat Allah, jika dia tidak dapat melihat Allah, dia mengetahui bahawa Allah melihat dirinya.

5. Ikhlas beribadah semata-mata kepada Allah, tawakal kepada Allah, mencintai Allah dan Rasul-Nya, takut terhadap azab Allah, mengharap rahmat Allah, bertaubat kepada-Nya dan bersabar atas segala takdir Allah serta mensyukuri segala kenikmatan yang diberikan kepadanya.

6. Gemar membaca al-Quran dan berusaha memahaminya, berzikir mengingati Allah ketika sendiri atau bersama orang dan sentiasa berdoa kepada Allah.

7. Menghidupkan amar makruf dan nahi mungkar pada keluarga dan masyarakat.

8. Berbuat baik (ihsan) kepada tetangga, anak yatim, fakir miskin, dan seluruh makhluk, serta berbuat baik terhadap haiwan ternakan yang dimiliki.

9. Menyambung tali persaudaraan terhadap orang yang memutuskannya, memberi kepada orang, menahan pemberian kepada dirinya, dan memaafkan orang yang menzaliminya.

10. Adil dalam segala perkara dan bersikap adil terhadap seluruh makhluk.

11. Menjaga lisannya daripada perkataan dusta, saksi palsu dan menceritakan kejelekan orang lain (ghibah).

13. Menepati janji dan amanah yang diberikan kepadanya.

14. Berbakti kepada kedua-dua orang tua.

15. Menyambung silaturahim dengan keluarganya, sahabat terdekat dan jauh.


"Ya Allah..aku hanyalah hambaMu yg hina lg daif, jadikanlah aku tergolong dlm ciri2 wanita syurga ini....aku tahu aku tidak layak untuk syurgaMu tapi aku amat takut akan seksaan azab nerakaMu...ya Allah...Engkau ampunkanlah dosa2 ku yg tidak terhitung byknya.....aku malu memohon dgn Mu ya Rabb....malu dgn segala dosa yg telah ku lakukan...masihkah ada ruang kemaafan untukkan???....aku yakin pasti kerna Engkau Maha Pemaaf lg Maha Pengampun....amin"

KOME POWER!!!
~mardhatillah~